Paine de casa cu seminte
Paine de casa cu seminte este atat de gustoasa si de satioasa! Painea de casa este cea mai buna, mai ales calduta. Daca-mi dai si putina branza si rosii, atunci masa mea este perfecta. Inca din copilarie am iubit painea de casa, simpla, asa cum o facea mama.
Sfaturi!
- Pentru ca painea sa fie moale si coaja pufoasa, trebuie sa o invelim cu un prosop de bucatraie imediat ce o scoatem din cuptor si sa o lasam asa la racit.
- Daca iubiti painea cu coaja crocanta, va recomand sa incercati si reteta de paine oparita.
- Laptele poate fi inlocuit cu apa. Asa facea mama painea, cu apa.
- Reteta usoara. Painea se prepara usor, nu necesita multa framantare si avem nevoie de putine ingrediente.
Stiti poezia aia a lui Leonida Lari?
Painea de Leonida Lari
Şi dacă n-o găseşte
Ingrediente:
- 500 g faina
- 300 ml lapte caldut
- 25 g drojdie proaspata
- 1 lingrita de sare
- 1 lingrita de zahar
- 1 galbenus+ 1 lingura de lapte
- seminte de susan
Cum preparam painea de casa cu seminte
- Incalzim putin laptele, adaugam zaharul si dizolvam drojdia in el.
2.Punem faina intr-un bol, presaram sare si adagam laptele cu drojdia si incepem sa framantam usor.
3.Lasam aluatul acoperit cu un prosop de bucatarie pentru 1 ora la dospit in loc calduros ( eu il pun fie in cuptorul cu microunde, fie in cuptorul aragazului cu usa inchiasa).
4.Impartim aluatul in 3 parti si fiecare parte o intindem in ruluri lungi. Impletim cele 3 rulouri ca si cand am impleti coada fetei. Punem painea astfel impletita in forma de chec sau de cozonac tapetata cu hartie de copt. Acoperim painea cu un prosop si o mai lasam 20 de minute la dospit. O ungem apoi cu galbenus batut cu o lingura de lapte si presaram seminte.

5.Coacem painea in cuptorul priencalzit la 200 de grade pana cand se rumeneste frumos. Imediat ce scoatem painea din cuptor o invelim in prosop de bucatarie si o lasma la racit. Astfrl coaja se va fragezi, nu va ramane crocanta. Pofta buna!

Vizualizări: 106

